Menu
A+ A A-

H Ισομαλτόζη έχει περίπου δύο δεκαετίες που παράγεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης από τα ζαχαρότευτλα. Η πλήρης ονομασία είναι Ισομαλτιτόλη αλλά διαδόθηκε με το όνομα Ισομαλτόζη και χρησιμοποιείται από στην ζαχαροπλαστική σε διακόσμηση γλυκών και ζαχαρωδών προϊόντων. Η Ισομαλτόζη είναι ανθεκτική στην υγρασία και στην κρυστάλλωση, έτσι παραμένει αναλλοίωτη σε γλυκά και τούρτες. Αποτελεί το προτιμώμενο μέσο δημιουργίας εντυπωσιακών καλλιτεχνημάτων από επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και μη.

Η Ισομαλτόζη δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και είναι κατάλληλη για διαβητικούς τύπου 1 ή τύπου 2 (απαιτεί πολύ μικρές ποσότητες ινσουλίνης για να μεταβολισθεί αργά στον οργανισμό). Επίσης είναι ελεύθερη γλουτένης, ενώ έρευνες σε ζώα δεν δείχνουν σύνδεσή της με καρκινογενέσεις ή τοξικότητα. Φυσικά όπως και με την κατανάλωση άλλων ειδών ζάχαρης, «παν μέτρο άριστο». Συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη έχει περίπου τις μισές θερμίδες. Ακόμα και κάποιες οδοντόκρεμες περιέχουν ισομαλτόζη για να γλυκάνουν λίγο την γεύση χωρίς να προξενούν ζημιά στα δόντια. Χρησιμοποιείται επίσης σε μικροποσότητες σε δημητριακά, κράκερς, ζαχαρώδη ή προϊόντα φούρνου και δεν δημιουργεί προβλήματα στην πέψη, εκτός εάν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες.

Η Ισομαλτόζη είναι σάκχαρο-αλκοόλη, παρασκευάζεται σε δύο στάδια και περιέχει μόλις 5% νερό από κρυστάλλωση. Διαλύεται σχετικά εύκολα και λειώνει περίπου στους 150οC. Διατηρεί το χρώμα καλά και μπορεί να διαμορφωθεί σε τρισδιάστατα σχήματα καθώς κρυώνει με καλούπια σιλικόνης ή να σχηματοποιηθεί με απλά εργαλεία ζαχαροπλαστικής στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος.

Ένας από τους λόγους που είναι δημοφιλής είναι η χαμηλή θερμιδική παρουσία, μόλις 2 θερμίδες ανά γραμμάριο και το γεγονός ότι δεν προκαλεί τερηδόνα διότι δεν διασπάται σε οξέα στο στόμα. Δεν συμπεριφέρεται ακριβώς όπως η ζάχαρη αλλά η μειωμένη γλυκύτητα που έχει, της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα όταν οι ζαχαροπλάστες θέλουν να δημιουργήσουν γλυκά και η διακόσμηση με συνηθισμένη ζάχαρη απλά προσθέτει περισσότερες θερμίδες, γλυκύτητα και … αισθήματα ενοχής.

ΣΥΝΔΕΣΗ or ΕΓΓΡΑΦΗ